Hygiënisch werken in de horecakeuken

U weet natuurlijk dat het heel belangrijk is om hygiënisch te werken in de horecakeuken. U moet voldoen aan de regels uit de Hygiënecode voor de Horeca. Het is belangrijk dat alle zaken hieruit terugkomen in uw manier van werken en in de horecakeuken; uw HACCP-beleid moet fysiek terug te vinden zijn in de keuken. Zeker in deze tijden is het erg belangrijk dat hygiëne hoog in het vaandel staat. We geven u graag wat extra tips om hygiënisch te kunnen werken in de horecakeuken!

Hygiënische bedrijfskleding

U mag, in uw eigen gastvrijheidsformule, zelf beslissen of medewerkers bedrijfskleding dragen of niet. In principe maakt dit niet veel uit, het is echter wel belangrijk dat medewerkers de kleding waarin ze gaan werken pas op het werk aantrekken. Kleding die thuis al is aangetrokken bevat verschillende bacteriën die op het voedsel overgedragen kunnen worden. Om dit te kunnen faciliteren, kunt u een kleedkamer creëren. Ook werken met sieraden is in principe verboden, met uitzondering op gladde trouwringen. Om duidelijkheid te creëren, kunt u in uw HACCP-beleid opnemen welke sieraden wel en niet mogen. Sieraden zitten vol met bacteriën!

Werken met handschoenen

Het kan zo zijn dat er in uw HACCP-beleid is opgenomen dat men met handschoenen aan moet werken. Het is echter wel belangrijk dat, wanneer u hiervoor kiest, er wel rekening mee gehouden wordt dat handschoenen niet garant staan voor uitstekende hygiëne. Wanneer dezelfde handschoenen urenlang en bij verschillende bereidingen worden gebruikt, is dit natuurlijk niet hygiënisch. Ook is het belangrijk om rekening te houden met allergieën die gasten kunnen hebben, zoals latex, gluten of lactose. 

Schoonmaken en desinfecteren

Het moge duidelijk zijn dat er goed schoongemaakt én gedesinfecteerd moet worden in een horecakeuken. Echter zit er ook een duidelijk verschil tussen schoonmaken en desinfecteren. Gaat het om schoonmaken en afwassen en maakt u daarbij gebruik van een schoonmaak- of afwasmiddel, dan moet het water inderdaad zo warm mogelijk zijn.Maar wanneer u gaat desinfecteren, moet dit juist gebeuren met lauw water. Desinfectiemiddel is namelijk op basis van alcohol en wanneer u te warm water gebruikt, vervliegt de alcohol waardoor u eigenlijk alleen met water bezig bent, en de boel dus niet desinfecteert terwijl u denkt dat dat wel gebeurt!

RVS apparatuur en materialen

Het is verstandig om te kiezen voor zo veel mogelijk RVS apparatuur en materialen in uw horecakeuken. RVS is namelijk erg hygiënisch en makkelijk te reinigen. Het heeft een moeilijke hechtingsondergrond en dus kunnen bacteriën zich moeilijk hechten. Ook is RVS corrosiebestendig waardoor alles een langere levensduur heeft en u geen last heeft van roest wat in de buurt komt van het eten. 

Werken bij ziekte

Zeker in de tijd van de coronacrisis maar ook daarvoor en daarna, is het belangrijk dat medewerkers niet komen werken als ze zich niet goed voelen. Wanneer het druk is, voelen medewerkers zich soms toch geneigd te komen, maar de kans op besmetting is dan groot en wordt niet verholpen door handen te wassen.